Apple predstavio iPhone 6S i iPhone 6S PLUS

Kompanija Apple je i zvanično predstavila novu generaciju iPhone modela: iPhone 6S i iPhone 6S PLUS. Novi modeli su zadržali prošlogodišnji dizajn ali donose mnogo novih funkicija. Svako najvažnija jeste ekran osjetljiv na pritisak, funkcija koju Apple naziva 3D Touch. 3D Touch omogućava da se ekran telefona pritisne, kako bi se pozvali novi meniji, aktivirale prečice i omogućila generalna interakcija sa uređajem na nove načine. Pored nove Rose Gold boje, tu su i srebrna, zlatna i siva verzija novog iPhone-a. Takođe korišten je i novi materijal za izradu kućista kao i novo staklo pod nazivom Ion-X, koje se koristi i kod Apple sata. Apple iPhone 6S ima 64-bitni Apple A9 procesor. Apple tvrdi da je čip za 70 odsto brži u CPU zadacima i za 90 odsto brži u GPU zadacima od A8. Apple je konačno pojačao senzor glavne kamere. Kamera sada ima 12MP. Postoji mogućnost snimanja videa u 4K rezoluciji. Prednja kamera ima 5MP. Takođe telefon posjeduje Touch ID druge generacije.


Model 6S će biti dostupan u verzijama sa 16GB, 64GB i 128GB. Cijene u Evropi će biti 739, 849 i 959 evra. Telefoni će se na tržištu naći od 25. septembra.


Pored modela 6S Apple je predstavio i veći model iPhone 6S PLUS. Model ima iste specifikacije kao i model 6S. Tu su kamere od 5 i 12MP, 64-bitni A9 procesor i M9 koprocesor, Touch ID druge generacije, 3D Touch. Veći model ima ekran od 5.5". Biće dostupan takođe od 25. septembra po cenama od 849 evra, 959 evra i 1069 evra.
Pored novih modela Apple je najavio i novi iOS. iOS 9 će biti dostupan za preuzimanje od 16. septembra. Novi iOS je kompatibilan sa iPhone 4S telefonom i novijim, petom generacijom iPod touch uređaja, iPad 2, iPad mini i novijim tabletima.